Uuteen kotiin muuttaessa kannattaa tarkistaa laajakaistayhteyksien saatavuus ennakkoon. Kaikki teleoperaattorit eivät toimita jokaiselle alueelle laajakaistayhteyttä. Jos siis haluaa pysyä vanhan operaattorin asiakkaana, joutuu käyttämään langatonta yhteyttä eli niin sanottua mobiililaajakaistaa. Jälkimmäisen toimintavarmuus ei ole esimerkiksi tietokonepelejä pelatessa kaikkein parhain, joten ehkä operaattoriuskollisuudesta kannattaa luopua, jos saatava palvelu ei miellytä.

Speedtest apuun

Kun taloon on jo muutettu, on hyvä tarkistaa luvattu nopeus erilaisilla sovelluksilla ja verkkosivuilla. Ookla-yhtiön verkkoyhteyksinen nopeustesti Speedtest on se kaikkein yleisin ja suosituin. Se on saatavilla sekä verkkosivustona että mobiilisovelluksena. Speedtest mittaa muun muassa niin sanotun pingin. Se on työkalu, joka mittaa verkkoon yhdistetyn laitteen saavutettavuutta. Ping-työkalu lähettää verkkoon yhdistetylle laitteelle eräänlaisen tiedoston, johon puolestaan etätietokone vastaa. Vastauksen kesto ilmoitetaan millisekuntina. Mitä suurempi kesto, sitä hitaampi ping on kyseessä.

Speedtest mittaa myös download- ja upload-nopeudet jotka tarkoittavat niitä nopeuksia, mihin yhteys kykenee ladatessaan tietoa verkkoon yhdistetylle laitteella sekä ladatessaan tietoa internetiin verkosta yhdistetyltä laitteelta. Speedtest toimii sekä laajakaistalla että langattomalla yhteydellä.Myös muita verkkoyhteyksien nopeustestejä on saatavilla, mutta esimerkiksi monet teleoperaattorit käyttävät sivuillaan Ooklan Speedtestiä.

Nopean netin tarkoitus

Mihin sitten nopeaa nettiä tarvitaan? Ei välttämättä mihinkään, jos netin käyttö on lähinnä selailua ja tavallista tiedonhakua sekä mobiililaitteella sosiaalisessa mediassa ajan kuluttamista. Tällöin voi hyvin riittää vaikka mobiilipuhelimen internet-yhteys, jonka voi jakaa muille laitteille kuten läppärille. Tämä ei ole kuitenkaan se kaikkein kätevin tapa, mutta voi tulla ehdottomasti halvimmaksi vaihtoehdoksi.

Nopeaa nettiä tarvitaan verkkopelaamiseen, joka kattaa sekä tietokoneet että pelikonsolit. Nopea ja vakaa nettiyhteys on välttämätön tällaisessa. Jos perheessäsi on teini-ikäinen tai useampi, kannattaa internetin nopeudesta pitää huolta, ettei taloon tule turhia riitoja.

Usein myös elokuvien ja TV-sarjojen suoratoistopalvelut vaativat kohtuullisen nopeaa yhteyttä. Monesti ne toimivat vähän hitaammallakin verkkoyhteydellä, mutta tällöin laatu saattaa kärsiä selvästi ja kuva pikselöityä ikävästi. Netflixin suosituksissa 0,5 mb/s on minimi, 1,5 mb/s suositeltu ja 5 mb/s puolestaan HD-laatu. Perheen pienimmätkin pitävät Monsterit Oy -elokuvan katselemisesta vähintään HD-laadulla. Panosta siis nettiyhteyden nopeuteen.