Yleiskatsaus globaaleihin osakerahastojen markkinoihin

Kodin kauniiksi ja viihtyisäksi sisustaminen on monelle tärkeä asia. Jotkut tykkäävät sisustaa kaikki tilat alusta loppuun asti itse. Jos mielessä ei ole selvää visiota, saa erilaisia sisustusideoita helposti netistä ja vaikkapa eri sisustusliikkeistä. Toiset taas luottavat enemmän ammattilaisten makuun ja taitoon, ja antavat heidän auttaa tai hoitaa kaiken sisustukseen liittyvän.

Monet heistä, jotka sisustavat oman kotinsa eivät välttämättä tule ajatelleeksi sitä, kuinka suuri merkitys valaistuksella voi olla sisustuksessa ja siinä, mihin lamput ja valaisimet sijoittaa. Huomiota saatetaan kiinnittää enemmän esimerkiksi huonekaluihin, materiaaleihin ja väreihin, ja valaistuksen ajatellaan olevan vähemmän tärkeää. Yksi hyvä esimerkki, josta voi huomata valaistuksen tärkeyden on talon ulkopuolelle sijoitettavat valaisimet. Seinävalaistus ulkona kannattaa totta kai sijoittaa oven läheisyyteen. Kun ulkona on muuten pimeää, auttaa valaistus esimerkiksi siihen, että näkee paremmin laittaa avaimen lukkoon ovea avatessa. Ikkunasta ulos katsoessa voi myös helpommin nähdä sen, kuka on ovella.

Sisävalaistuksen huomioiminen on toki yhtä tärkeää kuin ulkovalaistuksenkin. Riippuen tilasta, johon valaisimia sijoittaa, kannattaa huomioon ottaa esimerkiksi valon teho ja väri samoin kuin valaisimien määrä ja valaistuksen muunneltavuus. Valaistusta vaihtamalla voi tilan ilme muuttua paljonkin.

Luo tunnelmaa valaistuksella

Eri valaisimilla voi tosiaan luoda eri tiloihin hyvin erilaista tunnelmaa. Kuten edellä jo aihetta sivuttiin, voi tunnelmaa muuttaa esimerkiksi himmentämällä valaistusta, vaihtamalla valkoisen tai keltaisen lampun vaikkapa punaiseksi tai siirtämällä valaisimen huoneen toisesta päästä toiseen päähän. Valaisimilla on mahdollista lisätä tilan tuntua, valoilla ja varjoilla voi leikkiä, mutta valaisimet voivat myös häikäistä. Valaisimilla ja valaistuksella voi siis todellakin olla suuri merkitys niin sisustuksessa kuin tunnelman luomisessa.

Valon merkitys korostuu tietysti sitä enemmän, mitä pimeämpää ulkona tulee. Kesän vaihtuessa syksyksi ja syksyn edelleen talveksi ihmiset alkavat luonnollisesti kaipaamaan enemmän valoa, ja monet laittavatkin esille useampia valaisimia. Joulun aikaan valaistusta on varmasti eniten koko vuoden aikana. Joulu- ja muita kausivaloja ei pidäkään unohtaa, kun puhutaan tunnelman luomisesta valojen avulla.

Valitse laadukas valaisin

Valaistusta valitessa kannattaa ihan ensimmäiseksi ottaa huomioon se, mihin tarkoitukseen sitä tarvitsee. Esimerkiksi tunnelmavalolla ja kohdevalolla on hyvin eri käyttötarkoitukset. Valaisimia valitessa kannattaa myös olla luova. Katon sijasta valaisimen voi asentaa vaikka seinään, ja jos pöytälamppu ei anna tarpeeksi valoa, voi pöydän viereen laittaa vaikka jalkalampun.

Oli kyseessä sitten millainen valaisin tahansa, mihin tarkoitukseen tahansa, kannattaa sen laatuun panostaa. On sanomattakin selvää, että laadukas valaisin kestää kauan. Sitä ei siis tarvitse vaihtaa muutaman vuoden päästä uuteen. Laadukas valaisin voi toki olla hieman hintava, mutta pitkällä tähtäimellä laatuun panostaminen kannattaa yleensä aina. Lisäksi, jos valaisimen haluaakin vaihtaa, on laadukas valaisin helppo myydä eteenpäin hyvällä hinnalla.