Koronaviruskaudella useat meistä työskentelevät etänä kotoa käsin, jos siihen vain on mahdollisuus. Monilla etätyö on tullut kuitenkin yllättäen eteen, eikä moiseen ole millään tavalla varauduttu. Tämä näkyykin mitä erikoisimmissa ratkaisuissa, missä työtä nyt tehdään.

Osa tekee töitään kotisohvallaan, läppäri sylissä ja mahdollisesti myös muut tykötarpeet, kuten sankakuulokkeet, puhelin, kansiot tärkeine papereineen ja niin edelleen. Sohva on toki mukava istua silloin kun katsoo televisiota tai seurustelee muiden kanssa. Työntekoon sohvaa ei ole kuitenkaan luotu ja pidemmän päälle työskennellessä (lue: istuessa) selkä tulee varmasti kipeäksi ja ryhti painuu kasaan.

Seisomapöytä hankintaan

Jos kotona ei satu olemaan sopivan korkuista työpöytää ja ergonomisesti järkevää tuolia, kannattaa pohtia voisiko seisaaltaan työn tekeminen onnistua. Seisomapöydät ovat tätä nykyä suosittuja, sillä liian pitkä istuminen on muutenkin epäterveellistä. Toimistotöissä työskentelevät kärsivätkin pitkistä istuma-ajoista muutenkin.

Ei ole välttämättä pakko ostaa pöytää tätä varten, mutta sähköpöydät eivät välttämättä ole kovinkaan kalliita enää tätä nykyä. Sähköpöydillä korkeuden saa säädettyä juuri oikeaan korkeuteen, teki sitten töitä istualtaan tai seisaaltaan. Sähköpöytä voi olla siis erittäin järkevä investointi, sillä se on monikäyttöinen.

Joskus kotoa voi löytyä sopivan korkuinen taso, johon asettaa tietokone ja mahdollisesti ulkoinen näyttö, näppäimistö ja hiiri. Tällaisia tasoja voivat olla esimerkiksi lipastot ja vaikkapa hyllyt. Hyllyistä voi ottaa vaikkapa ylimmät laudat pois, jolloin ylimmäksi jäävä lauta on se johon tietokone asetetaan.

Kyseessä on kuitenkin väliaikainen tilanne, joten hylly voi hyvinkin toimia seisomapöytänä paremman puutteessa. Lipastojen ja hyllyjen ohella sopivan korkuisia tasoja voi löytyä muualtakin asunnosta – käytä vain mielikuvitustasi.

Valaistus on tärkeää

Kotona ei välttämättä ole varauduttu työntekoon myöskään valaistuksen suhteen. Hyvä valaistus on tärkeää tietokoneella töitä tehdessä ja papereita lukiessa. Kannattaakin katsoa, onko polttimot tarpeeksi tehokkaita työn tekemiseen vai olisiko aika vaihtaa tehokkaampiin.

Joskus ei auta muu kuin käydä hankkimassa uusia valaisimia. Kaupat voivat myydä halvallakin kohtuullisia valaisimia, mutta joskus kannattaa katsoa merkkivalikoimista – yksi tällainen merkki on esimerkiksi tanskalainen Gubi.

Vaikka kaikki onkin väliaikaista vaan, kannattaa työpiste laittaa kuntoon heti.