Monilla vanhemmat ovat jo sen verran ikääntyneitä, että lapsien on aika ruveta huolehtimaan vanhempiensa hyvinvoinnista. Vanhemmat haluavat luonnollisesti asua niin pitkään kotonaan kuin mahdollista ja näin pitääkin olla. Jossain vaiheessa kuitenkin tavalliset arkiasiat, kuten kaupassa käyminen voi käydä vaivalloisemmaksi – varsinkin silloin, jos pitää lähteä käymään isossa kaupassa ostamassa suurempi satsi ruokaa kerralla.

Ruokien ostaminen ja kuljettaminen vanhemmille itse

Jos vanhemmat – tai vaikkapa isovanhemmatkin – asuvat samalla paikkakunnalla tai ainakin verrattain lähellä, on aikuisten lasten helppo auttaa edellä mainitussa haasteessa. Sen kuin vain ajaa autolla kauppaan ja käy hakemassa parin viikon ruoat kerralla. Tämä on tarpeen esimerkiksi silloin kun ikääntyneille ei ole enää ajokorttia käytössään tai jos terveys alkaa reistaamaan esimerkiksi selkä- tai jalkakipujen muodossa.

Monilla kuitenkin vanhemmat asuvat aivan toisella paikkakunnalla, eikä jälkikasvulla ole mahdollisuutta muuttaa vanhempien kanssa samoille kulmille asumaan, vaikka mieli tekisikin. Jälkikasvulla saattaa elämä olla sillä mallilla, että työt vievät mennessään ja omat lapset ovat jo juurtuneet alueelle, jossa perhe asustaa.

Kotiinkuljetuspalvelut pelastavat

Tällöin kauppojen tarjoamat ruoan kotiinkuljetuspalvelut ovat paikallaan, sillä ruoat voidaan tilata verkon välityksellä mistä tahansa – vaikka ulkomailta – ja toimitusosoitteen annettuaan kaupat toimittavat ruoat sovittuna aikana kotiin asti. Jos ikääntyneet vanhemmat eivät ole tietoteknisesti ajan tasalla tai eivät halua käyttää monimutkaisia verkkosivuja, on tällöin jälkikasvun hyvä tehdä verkossa tilaus vanhempien toiveiden ja ohjeiden mukaan.

Suomalaiset kauppaketjut tarjoavat tällaista mahdollisuutta jo varsin kiitettävästi, mutta kannattaa ottaa huomioon myös ulkomaiset verkkokaupat, kuten netpris.net. Ulkomailta ruokia tilatessa ei toki voi toimitusta ajoittaa kovin tarkasti, sillä tilaukset tulevat muutaman päivän kuluessa ja joskus pidemmänkin ajan kuluessa. Niiden etuna on kuitenkin huomattavasti halvemmat hinnat.

Jos vanhemmat joka tapauksessa pysyttelevät lähes koko ajan kotosalla, kannattaa pohtia ainakin osan elintarvikkeiden tilausta ulkomaisista verkkokaupoista, jotka säästävät eläkeläisten pieniä varoja. Esimerkiksi paljon kahvia juovat vanhemmat säästävät runsaasti kahvinsa ulkomailta tilatessa. Joskus näistä kaupoista voi löytyä jopa tuttuja tuotemerkkejä huomattavasti halvemmalla hinnalla.

Vaihtoehtoja on siis olemassa – hyödynnä siis verkkoa.