Aloita säästäminen ensiasuntoa varten ajoissa

Ennemmin tai myöhemmin iso osa suomalaisista haluaa ostaa oman asunnon. Nuorempana moni haluaa asua vuokralla ja vuokralla asuminenkin onkin fiksua nuorille ihmisille.

Nuoret eivät vielä tiedä mihin asettuvat asumaan ja kenen kanssa, joten vuokralla asuminen antaa enemmän vapauksia tilanteiden muuttuessa. Pidemmän päälle taloudellisesti järkevämpää on kuitenkin omistaa asunto, koska silloin asuntoa maksaa itselleen. Vuokralla asuessa kaikki rahat taas valuvat asunnon vuokranantajalle.

Asuntolainan saamista kiristettiin vuonna 2021, joten asuntolainan saaminen on entistäkin hankalampaa. Varsinkin suuria asuntolainoja on vaikea saada erilaisten lainakattojen vuoksi. Pankit myöntävät asuntolainaa ja lainan saamiseksi lainaajalla pitää olla vakiotyö, eli säännölliset tulot. Tämän lisäksi pitää olla myös jonkin verran rahaa tilillä.

Toisin sanoen kaikki eivät saa pankista lainaa, vaikka kuinka haluaisivat. Kuluttajien kannattaakin alkaa säästämään ensiasuntoa varten ajoissa, jo ennen kuin on päättänyt oman asunnon ostaa. Hyvä tapa on alkaa säästämään jo muutama vuosi ennen asunnon hankintaa esimerkiksi 200 euroa kuussa.

Kasvukeskukset ja hiljenevät kunnat

Asuntoa ostaessa hintoja kannattaa vertailla paljon, koska joidenkin asuntojen hinnassa on paljonkin ilmaa. Ostajan kannattaa olla perillä myös siitä, millaisella seudulla oma asunto sijaitsee. Suomessa on käynnissä iso murros, kun ihmiset muuttavat pieniltä paikkakunnilta ennakoitua enemmän kasvukeskuksiin.

Kasvukeskuksia ovat varsinkin Helsinki, Tampere, Turku, Jyväskylä, Kuopio sekä Oulu. Kasvukeskuksissa sijaisevien asuntojen arvon voi povata pysyvän hyvänä. Sen sijaan kunnissa, joista monet muuttavat pois töiden ja palveluiden perässä, asuntojen hinnat todennäköisesti menettävät arvoaan.

Parinkymmenen vuoden sisään voi povata maaseuduilla olevan paljon asuntoja tyhjänä, koska niiden asukit kuuluvat usein suuriin ikäluokkiin, jotka syntyivät toisen maailmansodan jälkeen. Toisaalta viime vuosina monien kaupunkilaisten on nähty muuttavan kaupungin sykkeestä maaseudulle.

Yhä useampi toimistotyöntekijä voi muuttaa maaseudulle, koska moni voi nykyisin tehdä etätöitä ja myös työnantajat suhtautuvat etätöihin suotuisammin. Esimerkiksi Nokian toimitusjohtaja totesi tänä vuonna, että ”vanhaan ei ole enää paluuta”. Tämä tarkoitti sitä, että Nokialla tullaan jatkossa sallimaan todella paljon etätöiden tekemistä.

Etätöiden tekoon riittää läppäri ja nettiyhteys

Etätöiden tekemistä varten ei useinkaan tarvitse tehdä suuria hankintoja. Suomessa on nykyisin maaseuduillakin mahdollista nauttia todella nopeista nettiyhteyksistä, jotka riittävät erinomaisesti videopalavereihin ja työntekoon muutenkin.

Monet työntekijät saavat työpaikaltaan töitä varten läppärin, joka kulkee kätevästi työpaikan ja kodin välillä. Työpaikoilta saaduissa läppäreissä on usein Microsoft Office -paketti, johon kuuluu usein töissä tarvittavat Microsoft Word sekä Microsoft Excel.

Kannettavat tietokoneet eivät ole kehittyneet viime vuosina mitenkään merkittävästi, ainakaan jos kehitystä verrataan esimerkiksi 1990-lukuun, jolloin tietokoneet kehittyivät vauhdilla. Hyvää olisi kuitenkin, että työläppärissä olisi windows 10, koska se takaa, että ohjelmistot toimivat ongelmitta ja mahdollisimman sujuvasti ja nopeasti.

Isolle osalle työntekijöistä riittää ihan tavanomainen läppäri, eikä prosessorin teholla ja näytönohjaimella ole paljoa merkitystä. Eri asia on sitten esimerkiksi graafikot ja videoiden editoijat. Esimerkiksi Adobe Premiere tarvitsee hyvin pyöriäkseen tavanomaista paremman läppärin.

Moni haluaa asua rauhassa

Moni haluaa muuttaa kaupungin ytimestä pois siinä vaiheessa, kun jälkikasvua on tulossa. Kaupunkien keskustat ovat aika levottomia, eivätkä siten monen mielestä sovellu parhaalla mahdollisella tavalla lasten kasvatukseen.

Usein yli 35-vuotiaat eivät enää myöskään käy niin paljoa erilaisissa vapaa-ajan riennoissa, joten syitä kaupungin keskustassa asumiselle ei enää niin paljon ole. Todennäköisesti monelle riittää jatkossa se, että käy toimistolla viettämässä esimeriksi yhden päivän viikosta ja muut päivät työskentelee kotoa käsin.