Valitse itsellesi sopivin nojatuoli

Nojatuoli on oleellinen osa olohuonetta ja ne muodostavat yhdessä sohvan kanssa kokonaisuuden, jonne on päivittäin mukavaa palata pitkän päivän jälkeen. Hyvä nojatuoli koostuu tietyistä ominaisuuksista, joihin kannattaa ennen ostopäätöstä ottaa huomioon. Näin löytyy paras nojatuoli omiin tarpeisiin, joka sopii hyvin olohuoneen kalusteeksi.

Ensimmäiseksi kannattaa pohtia nojatuolin käyttötarkoitusta. Vaikka se toimii yhtenä olohuoneen osana, johon istuudutaan sohvan vieressä, mutta erilaiset nojatuolit vastaavat paremmin tiettyjä tarpeita kuin toiset. Nojatuoli on joskus hyvä valita selkä edellä, sillä jotkut saattavat suosia istuimia, jotka ovat ensisijaisesti hyviä selälle. Toinen taas haluaa valita mahdollisimman suuren nojatuolin, kolmas taas hakee nojatuolilla enemmän koristetta.

Tuolin käyttötarpeen määritteleminen on nojatuolin valinnan ensimmäinen askel, sillä se määrittelee asiaa merkittävästi muissa valinnan vaiheissa. Muhkeaan nojatuoliin on ihana laskeutua ja nauttia television tarjoamista urheiluohjelmista. Istuma-asennossa on usein helpompi katsoa jännittäviä otteluita, kun jääkiekko, UFC tai jalkapallo alkaa televisiosta kisakatsomon iloksi.

Nojatuolin ulkoiset ominaisuudet

Nojatuoli on yleensä yksi näkyvimmistä huonekaluista olohuoneessa, joten sen ulkonäöllä voi joillekin sisustajille olla paljonkin väliä. Nojatuolin ulkonäön merkityksen määrittäminen on tärkeää ja makuasian kartoittaminen voi lähteä esimerkiksi ajattomien klassikoiden ja viimeisempien trendien vertailulla.

Materiaalin valinta on myös tärkeää ja silloin pitää valita itselleen se kaikista miellyttävin pinta. Olisiko nojatuoli kankaasta vai nahasta valmistettua ja käytetäänkö siinä luonnonmateriaalia vai kestävää keinokuitua? Materiaalin pitää kestää myös kotiin tulevaa auringonvaloa, jota pidetään mielessä verhoilun yhteydessä. Musta nojatuoli voi esimerkiksi olla haalistumiselle altis. Materiaalin tulisi istua hyvin myös nojatuolin muotoon, joka taasen olisi hyvä sopia kodin tyyliin. Muotoon liittyy myös nojatuolin koko, joka yleensä joko jakaa tai täyttää olohuoneen tilaa.

Nojatuoli hankitaan usein käyttöä varten, mutta käyttöasteissakin on eroja. Lisäksi kodissa voi tapahtua kaikenlaista ja nojatuolin voi pitää kestää esimerkiksi kissan naarmuja tai kaatuvia mehulaseja. Mukavuutta lisää nojatuolin tietynlainen jämäkkyys, sillä pehmeästä laiskanlinnasta voi olla vaikea nousta ylös. Tukevassa ja isossa nojatuolissa on jämäkät käsinojat ja riittävän korkea istuin.

Klassinen nojatuoli pitää pintansa

Nojatuolia valitessa pohdittavaksi tulee sen käyttötarkoitus, eli onko kyseessä enemmän hetkellisestä huumasta vai loppuelämän investoinnista. Klassikkotuoli on oivallinen sijoitus, johon voi istua aloilleen melkeinpä kodista ja tilasta riippumatta. Se kulkeutuu usein myös sukupolvelta toiselle.

Laatu kannattaa, sillä ammattitaitoisesti tehty tuoli kestää vuosikausia ja monet valmistajat tarjoavat siihen uusia osia. Jos klassikkotuolia haluaa päivittää ja siihen haluaa lisätä ajanmukaisia trendikkäitä elementtejä, voi sitä harkita verhottavaksi uudella kankaalla. Se säilyttää myös arvonsa ja sen voi myydä mahdollisesti eteenpäin, jos oma maku ja tarpeet muuttuvat aikojen kuluessa.

Nojatuolin koko ja muoto määräytyvät tarpeen mukaan

Nojatuoleja voi hankkia tarpeen tullen useita ja keveät nojatuolit mahtuvat usein olohuoneeseen useampana tuoliryhmänä. Jos kotona on pienempi tila, voi muhkeilla nojatuoleilla korvata sohvan. Matalan selkänojan omaava nojatuoli sopii tilan jakamiseen ja se näyttää huoneen keskiosassa kevyemmältä kuin korkeaselkäinen tuoli, eikä se peitä näköalaa huoneesta toiseen.

Jos nojatuolin hankitaan tiettyjä harrastuksia varten, kuten lukemiseen tai musiikin kuunteluun, sopii korkea selkänoja paremmin tähän tarkoitukseen. Paras korkea selkänoja on sellainen, jossa tuolin niskatuki on istujalle sopivalla korkeudella.

Nojatuolia ei usein hankita yksin ja vain yhden ihmisen käyttöön ja tuolin valinnassa tulee ottaa myös muiden perheenjäsenten koko ja tarpeet huomioon. Nojatuolit ovat istumasyvyyksiltään erilaisia ja pidempi istuja nauttii erilaisesta nojatuolista kuin lyhyempi ihminen. Toinen suosii pientä nojatuolia, kun taas toinen haluaa selälle hyvää tukea. Sen takia nojatuoleja voi harkita ostettavan useampi kappale, jotta olohuoneessa on kaikilla mukava olla.