Omakotitalossa asumiseen on monta hyvää syytä. Omakotitaloon muutetaan esimerkiksi silloin, kun kaivataan enemmän tilaa, halutaan nauttia pihasta tai toivotaan enemmän omaa rauhaa.
Toisaalta omakotitaloon muuttaminen voi arveluttaakin. Ehkä olet huolissasi siitä, kuinka paljon työtä omakotitalon ja pihan ylläpito vaativat. Tai saatat pohtia sitä, haluatko heti muuton jälkeen palatakin asumaan tiiviimpään kaupunkiympäristöön.
Omakotitaloon muuttaminen on iso päätös, jos olet tottunut kerrostalossa asumiseen. Siksi listasimme alle tärkeitä kysymyksiä, joita kannattaa pohtia ennen kuin teet lopullisen päätöksen. Vinkkimme auttavat varmistamaan, sopiiko kerrostaloasuminen juuri sinulle.
Kenelle omakotitaloasuminen sopii?
Usein omakotitaloon muuttaminen nousee keskusteluun silloin, kun perhe on kasvamassa ja aiempi koti jäämässä liian pieneksi. Omakotitaloon muuttamisessa onkin puolensa, jos perhe on kasvamassa.
Tilaa ja omaa rauhaa omakotitalossa
Omakotitaloissa on yleensä hyvin säilytystilaa, auton voi parkkeerata omalle pihalle ja elämän äänistä ei tarvitse olla huolissaan naapureiden takia. Pihalle voi rakentaa leikkipaikan ja laittaa kasvimaan, ja sisälläkin saattaa olla runsaasti tilaa lasten rientoja varten.
Omakotitaloasuminen voi myös houkutella kaupunkielämän kiireisyyteen kyllästyneitä henkilöitä. Omassa talossa voi elää tilavammin ja vapaammin, ja paikan voi valita niin, että lähistöllä on runsaasti mahdollisuuksia liikkua luonnossa.
Pihatöitä ja automatkoja
Kaikki eivät kuitenkaan nauti ruohonleikkuusta, haravoinnista ja lumitöistä, joihin omakotitalossa asuva yleensä joutuu. Suurempi talo tarkoittaa myös isomman tilan siivoamista ja järjestyksessä pitämistä. Jos talo on vanhempi, edessä voi olla myös monenlaista ylläpitotyötä.
Monet omakotitalot sijaitsevat kaupunkien keskustojen ulkopuolella, ja liikkuminen tapahtuu kätevimmin autolla – ruokakauppoja ei välttämättä ole näppärän kävelymatkan päässä, ja harrastuksetkin voivat vaatia autokyytejä.
Minkälaista omakotitaloasuminen on?
Omakotitalossa asuminen ei tarkoita tietynlaiseen elämäntapaan sitoutumista. Omakotitalon voi hankkia kaupungin ja julkisen liikenteen läheltä tai maaseudun rauhasta.
Erilaisia omakotitaloasumisen muotoja
Omakotitaloja on tarjolla hyvinkin lähellä kaupunkien keskustoja. Se voi olla kätevä ratkaisu: kouluihin ja työpaikoille on todennäköisesti lyhyt matka, jonka voi mahdollisesti taittaa metrolla, bussilla tai junalla.
Maalaisidyllistä haaveileva henkilö puolestaan tutustuu kaukana kaupungin humusta sijaitseviin vaihtoehtoihin. Suuremmat tontit, joilla voi esimerkiksi kasvattaa ruokatarpeita tai vaikka pitää kanalaa, löytyvät useimmiten myös maaseudulta.
Erilaisiin omakotitaloasumisen muotoihin voi tutustua sosiaalista mediaa ja erilaisia blogeja seuraamalla. Tutustu myös omakotitalotarjous.fi-sivustoon, jos harkitset omakotitaloon muuttamista.
Vaihtoehtoja omakotitaloasumiselle
Lapsiperheiden ei ole mitenkään välttämätöntä asua omakotitalossa. Lapsille on helppoa järjestää tekemistä myös kerrostalossa asuessa, ja kaupungeissa on paljon mielenkiintoista koettavaa ja nähtävää. Lisää käteviä vinkkejä lapsiperheen elämää koskien voi kurkata sivustolta trendykids.fi. Suomessa kaupungeissakin on hyvin viheralueita, eikä luonnon helmaan ole pitkä matka.
Jos pihatyöt ja muu oman kodin ylläpito ei houkuttele, yksi vaihtoehto on kesämökin ja kerrostaloasunnon yhdistelmä. Näin luonnon läheisyyteen pääsee helposti, mutta arjessa ei tarvitse säännöllisesti hoitaa pihaa tai lapioida lunta. Omaa mökkiäkään ei tarvitse tietysti hankkia, vaan kesäpaikan voi myös vuokrata.
Rivitalossa asuminen voi myös olla sopiva ratkaisu, kun kerrostaloasuminen tai omakotitaloasuminen ei houkuttele.
Minkälainen omakotitalo on paras vaihtoehto?
Omakotitaloja on myös monenlaisia – aina iäkkäistä rintamamiestaloista uusiin moderneihin luomuksiin. Vanhemman talon hyviin puoliin kuuluu tunnelma, joka syntyy iän myötä. Monia myös viehättää vanhempi arkkitehtuuri.
Oman talon rakennuttaminen tai upouuden talon ostaminen tarkoittaa taas sitä, että talo vastaa täydellisesti omaa makua, ja sen voi sisustaa estoitta juuri omanlaisekseen.
Aina taloa ei tarvitse myöskään ostaa, vaan omakotitaloasumista voi myös kokeilla vuokralaisena.