Kryptovaluutat ovat tulleet yhä yleisemmäksi ilmiöksi ja niiden suosio kasvoi räjähdysmäisesti vuonna 2017. Ne ovat saaneet myös paljon huomiota medialta ja suuri kiinnostus on johtanut myös sijoittajia suuntaamaan katseensa kryptovaluuttoihin. Kryptovaluuttoja on nykyään tuhansia ja vertailemme niistä suosituimpia tässä artikkelissa.
Kryptovaluutta on digitaalinen valuutta, joka toimii kansainvälisesti lohkoketjuteknologian avulla. Sen tunnetuin valuutta on ehdottomasti Bitcoin ja bitcoin kurssi antaa mahdollisuuden tutustua siihen paremmin. Kryptovaluuttoja syntyy jatkuvasti lisää, mutta sen maailmassa on muutama tietty valuuttaa, jotka erottuvat joukosta selkeästi.
Parhaat kryptovaluutat
Sijoittajien keskuudessa parhaat kryptovaluutat ovat Bitcoin, Enthereum, Litecoin ja Tron. Bitcoin on näistä vanhin ja ehdottomasti tunnetuin ja sen kehittyneisyyden ansiosta sitä käytetään osittain jo maksuvälineenä esimerkiksi verkkokaupoissa. Muut mainitut kryptovaluutat eivät toimi kulutusvaluuttana, mutta niihin sisältyy Bitcoinin tapaan lohkoketjuteknologia, jonka uskotaan tekevän niistä arvokkaita tulevaisuudessa.
Mainitut valuutat ovat vakiinnuttaneet paikkansa kryptovaluuttojen markkinoilla ja jokaisella valuutalla on oma käyttötarkoituksensa. Maailma digitalisoituu jatkuvaa tahtia ja ne voivat tämän takia olla keskeinen tekijä tulevaisuuden yhteiskunnassa.
Bitcoin-valuutta turvallisin ja vakain
Bitcoin on ensimmäinen kryptovaluutta, joka on onnistuneesti tuotu maailman tietoisuuteen. Se on myös tunnetuin ja vanhin kryptovaluutta ja se pitää hallussaan yli puolet koko kryptomarkkinoiden arvosta.
Bitcoin näki päivänvalonsa vuoden 2008 lopussa ja sen perusti japanilainen Satoshi Nakamoto. Nakamoton henkilöllisyys ei ole täysin varmaa, sillä sen epäillään olevan joko yksi tai useampi henkilö. Se on kuitenkin onnistunut tekemään Bitcoinista menestystarinan ja on nykyään maailman varakkaimpien henkilöiden listalla.
Kryptovaluutta on kasvanut yhä kiinnostavammaksi sijoituskohteeksi ja se on alkanut saada laajempaa sijoittajakuntaa ympärilleen. Bitcoin on vakain ja turvallisin kryptovaluutta ja sen arvon nousu on ollut viime aikoina hyvinkin voimakasta enteillen suotuisa aikoja myös tulevaisuudessa.
Ethereumista kilpailja Bitcoinille
Ethereum on perustettu vuonna 2015 ja sen on kehittänyt venälais-kanadalainen Vitalik Burerin. Sen logiikka toimii samalla tavalla kuin Bitcoin, sillä saat käyttöösi digitaalisen lompakon, josta voit siirtää kyseistä valuuttaa suoraan toiselle käyttäjälle. Bitcoinin ollessa tavallaan ensimmäisen sukupolven kryptovaluutta, toimii Ethereum toisen sukupolven kryptovaluuttana.
Ethreumin suosion salaisuutena on, että sovellusta käyttävät pystyvät rakentamaan omat salauksensa, mikä tekee siitä myös mainitun toisen sukupolven kryptovaluutan. Sillä on erittäin monipuolinen lohkoketju, joka, joka mahdollistaa älysopimisten laatimisen. Monet pitävät sitä jopa tulevaisuuden valuuttana Bitcoinin sijaan ja sitä pidetäänkin Bitcoinin suurimpana kilpailijana.
Litecoin on Bitcoinin pikkeveli
Litecoin on kryptovaluutta, joka on yksi tunnetuimmista ja vanhimmista ja sitä pidetään Bitcoinin pikkuveljenä. Niiden ominaisuuksissa on paljon samaa ja Litecoinin logiikka pohjautuukin melkein täysin Bitcoiniin. Jos Bitcoin todetaan olevan kryptovaluuttojen kultaa, saa Litecoin siinä mielessä hopeaa.
Litecoin perustettiin vuonna 2011, jolloin sen perustaja Charlie Lee lähes kopio Bitcoinin muuttaen vain sen muutamia parametrejä. Litecoinilla on kuitenkin oma lohkoketjunas, eikä se siis ole Bitcoinin kanssa samaa kryptovaluuttaa.
Tron kryptovaluuttojen erikoinen serkku
Tron on edellä mainituista kryptovaluutoista hieman erilainen. Sen perusta toimii nodeihin, joka julksita ja kansainvälistä verkkoa. Jotta pääset tähän kryptovaluuttaan sisään, sinun on oltava myös osa nodejen verkkoa.
Troniin liittyy myös termi ”Tron staking”, joka tarkoittaa, että sitä ei voi louhia, vaan valuuttaa täytyy pitää hallussa niin paljon, jotta paikka lohkoketjun verkossa voidaan saavuttaa. Troniin sisältyy myös oma algoritminsa, nimeltään Delegated Proof of Stake, joka tekee Tronin lohkoketjusta erittäin suojatun. Lohkoketjussa on 27 superedustajaa, jotka ovat Tron-yhteisön itseäänestämiä. Uudet superedustajat äänestetään yhteisön toimesta joka kuudes tunti.
Tronin yhteisö ylläpitää valuutan lohkoketjua ja vahvistaa sen lohkot kolmen sekunnin lohkoajan sisällä. Yhteisöllä on myös erityinen tehtävä, jossa se jakaa haltioiden kesken kryptovaluuttaa tasaisesti sisäisten hinnoittelumekanismien avulla.