Yleiskatsaus globaaleihin osakerahastojen markkinoihin

Oletko juuri muuttanut uudenkarheaan kauniiseen kotiin, jossa mieli lepää? Onnea! Monet tavarat hakevat vielä paikkojaan, ja useat uudet hankinnat ovat vielä harkitsemisen asteella. Nyt kun kotirintamalla asiat ovat kannaltasi hyvällä tolalla, käytä hetki miettiäksesi, miten saat netin käyttämisestä kivempaa ja mielekkäämpää.

Kotona ollessasi käytät todennäköisesti melko paljon aikaa verkossa. Osan ajasta käytät läppäriä tai tietokonetta, mutta ehkä moninkertaisesti enemmän aikaa kulutat puhelin tai tabletti kädessä. Televisiosi – se, jonka alle sijoitetun tason esteettisiä arvoja mietit pari kuukautta sitten kiivaasti – on myös kytketty nettiin. Kotonasi on varmastikin hyvin valittu yhteys tunnetulta teleoperaattorilta etkä joudu miettimään valokuituja tai muita asennuksen aikaan liittyviä aiheita.

Mitä jos kuitenkin voisit tehdä netinkäytöstäsi vielä paljon hauskempaa ja turvallisempaa? VPN:n käyttö kuuluu jo useiden suomalaisten kotitalouksien arkeen. Aloita vaikkapa tältä sivustolta: ilmainenvpn.fi ja huomaat, että saat pian Internetistä enemmän irti kuin koskaan ennen. On ainakin viisi hyvää syytä laittaa kotona VPN-asiat kuntoon.

Syy 1: Turvallisuus

Ensin pari sanaa siitä, miten VPN toimii. VPN eli virtuaalinen erillisverkko muodostaa ikään kuin putken, joka kulkee suojatulle palvelimelle ja vasta sitten sivustolle, jolle olet varsinaisesti menossa. VPN:n ansiosta kohdesivusto ei pysty enää jäljittämään, mistä IP-osoitteesta liikenne tulee. Olet siis melko hyvin turvattu hakkereiden ja tietojasi kalastelevien verkkorikollisten iskuilta.

Syy 2: Pysyt anonyyminä

VPN kunnioittaa ja suojelee yksityisyyttäsi. Koska kohdesivustot eivät tiedä, kuka olet, niiden evästeet eivät pääse luomaan kuvaa käyttäytymisestäsi tai persoonastasi. Tämä anonymiteetti voi myös suojella sinua kohdistetuilta cyber-hyökkäyksiltä, joiden tavoitteena on päästä käsiksi henkilötietoihisi.

Syy 3: Pääset maarajoitusten ohi

Käytätkö Netflixiä tai muita kansainvälisiä suoratoistopalveluita? Tai haluatko päästä katsomaan muissa maissa esitettäviä ilmaisia tv-ohjelmia, joihin on asetettu maarajoitukset? Yhtään pitempään ulkomailla oleskelleet ovatkin huomanneet, että kotimaan median seuraaminen onnistuu parhaiten, kun käytössä on VPN-yhteys. Kun kohdepalvelu – esimerkiksi Netflix tai Yle Areena – ei tiedä, mistä tulet, se päästää sinut katsomaan haluamiasi sisältöjä ilman maarajoituksia.

Syy 4: Saat ostoksista paremmat hinnat

Monet kansainväliset nettikaupat tarjoavat eri hintoja sen mukaan, mistä päin surffaat. Voit saada saman lennon huomattavasti halvemmalla, kun vertailet hintoja käyttämällä eri maiden VPN-servereitä. Sama periaate toimii myös hotellien kanssa. Suomalaista voidaan pitää paljon maksukykyisempänä kuin esimerkiksi virolaista, jolloin suomalaisille esillä ovat hinnat ovat korkeampia.

Syy 5: Julkisen WiFin käyttö helpottuu

Kaikki, jotka koskaan käyttävät WiFiä kahvilassa, julkisissa kulkuneuvoissa tai muuten vain kaupungilla, ovat selvillä sen haavoittuvuudesta. Useat tietokoneet ja puhelimet myös varoittavat julkisten verkkojen vaaroista ennen liittymistä. VPN pelastaa sinut tilanteissa, joissa joudut käyttämään julkista WiFiä asiointiin, johon liittyviä tietoja et halua joutuvan kenenkään muun haltuun. VPN peittää julkiselta verkolta tiedon siitä, kuka olet ja mitä teet.

Muistutus: Suojaudu muutenkin kuin VPN:llä

Muista kuitenkin aina, että vaikka VPN tekeekin netin käyttämisestä turvallisempaa, siitä ei pidä missään nimessä tehdä ainoaa keinoa suojautua verkkorikollisuutta ja viruksia vastaan. Suositeltavaa onkin pitää viruksentorjuntaohjelmistot kunnossa. Helposti tämä hoituu avast-antivirus.fi sivustolta löytyvällä ratkaisulla. Haittaohjelmilta ja kaikenlaiselta tietojen kalastelulta suojautuminen on VPN:ää käyttäessä tavallaan erityisen tärkeää. Kun Internetin ihmeellinen maailma avautuu entistä enemmän, voit kaikesta innostuessasi ehkä päätyä seikkailemaan ihan uudenlaisille sivuille, jotka eivät olekaan ihan yhtä turvallisia kuin naapurin rouvan pullanpaistosta kertova blogi (joka kyllä sekin voi sijaita käytännössä missä vain).