Monilla on tavoitteena oman kodin ostaminen. Vaikka asunto tai talo itsessään toimii usein suurena osana vakuutta eikä sinun tarvitse säästää talteen koko asunnon myyntihintaa, yleensä tarvitaan ainakin osa asunnon hinnasta käsirahaksi. Sinulla pitäisi siis olla säästössä noin 10–20 % talon hinnasta. Mikäli myyntihinta on esimerkiksi 200 000 euroa, sinulla pitäisi olla säästötilillä 20 000–40 000 euroa. Tämä voi tuntua suurelta summalta, mutta aggressiivisella ja fiksulla säästämisellä voit saada summan kokoon melko nopeasti.

Tässä artikkelissa katsomme tarkemmin, kuinka voit säästää ja tienata rahaa asunnon käsirahaa varten.

Avaa säästötili käsirahalle

Kun tavoitteena on säästää rahaa tiettyä kohdetta varten, kannattaa avata säästötili, jonne säästetyt rahat jemmataan. Säästötililtä on usein vaikeampi nostaa rahaa käyttötilille, koska rahojen siirtymiseen voi mennä päivän verran. Näin et päädy käyttämään säästämiäsi rahoja impulsiivisiin ostoksiin ja rahat pysyvät säästössä.

Säästötilin avaaminen onnistuu helposti omassa verkkopankissa. Tällöin tili avataan oman käyttötilin rinnalle. Vaihtoehtoisesti voit tutkia, minkälaisia vaihtoehtoja muilla pankeilla on ja olla yhteydessä heihin. Joskus jopa säästötilin avaaminen muuhun kuin omaan pankkiin voi olla hyvä vaihtoehto siksi, että silloin säästämisen voi asettaa automaattisesti säästötilin olemassaolon voi unohtaa.

Automaattinen säästäminen

Paras tapa säännölliseen säästämiseen on asettaa tietty summa lähtemään tililtä kerran viikossa tai kerran kuukaudessa. Voit esimerkiksi asettaa 10 % palkastasi lähtemään säästötilille palkkapäivänä. Vaihtoehtoisesti voit budjetoida muun mukavalta tuntuvan summan, joka veloitetaan käyttötililtäsi automaattisesti.

Jos automaattinen säästäminen ei ole realistista syystä tai toisesta, voit tehdä manuaalisia siirtoja säästötilille aina, kun se on mahdollista. Manuaalisessa säästämisessä pitää olla tarkkana ja muistaa tehdä siirtoja tasaisin väliajoin. Mitä useammin voit laittaa jemmaan säästöjä, sen nopeammin säästetty summa tietysti nousee.

Luo budjetti tai muokkaa vanhaa

Jokaisella pitäisi olla oma budjetti, jonka avulla voi seurata henkilökohtaista taloutta. Jos budjettia ei vielä ole, se kannattaa luoda pikimmiten. Listaa budjettiin kaikki tulot ja menot ja analysoi kulutustasi. Yleensä budjetissa on hieman kiristysvaraa, joten yliviivaa siitä kulut, jotka voi leikata pois.

Esimerkiksi viikoittaisen ravintolassa käymisen sijaan voit opetella kokkaamaan ruokaa kotona. Myös leffassa tai drinkeillä käyminen voi vaihtua kavereiden tapaamiseen kotosalla. Oikean rahan pelit voivat muuttua vedonlyöntiuutisten lukemiseen valioliiga.io sivustolla, tai vaikkapa ilmaispeleihin nettipelit.io sivuston kautta.

Kulujen leikkaamisen lisäksi kannattaa myös kilpailuttaa palvelut, joita käytät kuukausittain tai vuosittain. Esimerkiksi vakuutukset, puhelin- ja sähkölasku, nettiliittymä ja muut palvelut kannattaa kilpailuttaa.

Mieti myös omia matkakulujasi. Jos esimerkiksi menet töihin autolla, tulisiko julkisella liikenteellä liikkuminen edullisemmaksi? Tai voiko bussin vaihtaa pyöräilyyn tai kävelyyn?

Pienillä muutoksilla budjettiin voit jo helposti laittaa säästöön kymppejä tai satasia kuukaudessa, jolloin säästötili kasvaa nopeassa tahdissa.

Sivu- ja pätkätyöt apuun

Jos kulujen leikkaaminen ja palveluiden kilpailuttaminen ei vielä riitä, voit ottaa avuksi sivu- tai pätkätyöt. Esimerkiksi tekemällä iltaisin lisätöitä parina päivänä viikossa voit saada talteen muutamia kymppejä tai satasia. Lisäksi viikonlopputyöt ovat erinomainen tapa saada lisää pehmikettä säästötilille. Mikäli lisätöiden tekeminen ei ole mahdollista, voit aina pyytää töistä lisää vuoroja tai palkankorotusta, jos siihen on aihetta.

Myy pois tarpeettomat tavarat

Pienen buustin säästötilille voit saada myymällä pois kaikki tarpeettomat kirjat, vaatteet, elektroniikan ja muut tavarat. Listaamalla ne myyntiin esimerkiksi netin kirpparille voit saada talteen mukavan määrän rahaa. Samalla komerot puhdistuvat turhista tavaroista.